Spolek přátel a velcí podnikatelé. Toto jsou největší sponzoři Zemanovy a Drahošovy kampaně

Markéta Žižková

Už za pár hodin Češi začnou ve druhém kole rozhodovat o příštím prezidentovi. Ani jeden z kandidátů by přitom nemohl vést kampaň bez finanční podpory. A nic na tom nemění ani to, že současná hlava státu před prvním kolem zarputile tvrdila, že žádnou kampaň nevede. Kdo patří mezi největší finanční podporovatele Miloše Zemana a Jiřího Drahoše?

Miloš Zeman: spolek přátel a spřízněná strana

Transparentní účet Miloše Zemana se stal především prostorem pro šprýmaře, kteří mu přispívají haléřovými částkami doplněnými o více či méně vtipné vzkazy. I tak ale na jeho účtu přistálo, především v posledních týdnech, několik významnějších darů.

Nejvyšší částku – konkrétně dva miliony korun – přispěla firma DAKO-CZ. Ta patří do holdingu Czechoslovak Group zbrojaře Jaroslava Strnada. Společnost v minulosti podporovala třeba i Stranu práv občanů, která je na současného prezidenta a jeho okolí úzce navázána. Zeman se zúčastnil v lednu 2015 otevření nové montážní a expediční haly firmy. Podnikatel Strnad je také například většinovým vlastníkem automobilky Tatra nebo majitelem firmy Excalibur Army, která prodává vojenskou techniku. Zeman opakovaně české zbrojaře a vývoz jejich výrobků podporoval a lobboval za ně. Strnad a jeho firmy jsou také významným dodavatelem pro českou armádu.

sinfin.digital