Topolánek pro INFO.CZ: Má kampaň byla soutěskou smrti, druhé kolo bude těžkou volbou

Markéta Žižková

Prezidentská volba pro bývalého premiéra Mirka Topolánka skončila prvním kolem. Nyní se vrací zpět do práce. „Prohra je to poměrně drtivá. Nyní si to potřebuju zanalyzovat sám pro sebe. Jinak se pro mě nic nemění, zkusit jsem to musel,“ hodnotí Topolánek s odstupem několika dní svůj výsledek v exkluzivním rozhovoru pro INFO.CZ. „Do kampaně jsem skutečně naskočil pozdě. Nechal jsem si tak vnutit styl kampaně: ploché debaty v osmi lidech. Přestože jsem v nich neprohrával, tak mi nepřinesly žádné body a ztratil jsem čas, během něhož jsem mohl jezdit do regionů, mluvit s lidmi a vysvětlovat staré i nové pomluvy a hoaxy,“ popisuje. Jak vnímá duel Zeman – Drahoš? A jaké jsou jeho další plány? O tom všem mluvil Mirek Topolánek ve velkém rozhovoru pro INFO.CZ

Od prvního kolo prezidentské volby uplynulo několik dní. Jak jste je prožíval?

S bolestí kolena, s nečekanou pokorou a mírem v duši. Posledních čtrnáct dnů před prvním kolem, během nichž se nám vůbec nedařilo dělat vlastní kampaň, jsme věděli, že výsledek nebude na druhé kolo. Nakonec to ale bylo ještě daleko horší než ukazovaly průzkumy. Chtěl bych poděkovat 220 tisícům odvážlivců (Mirek Topolánek získal v prvním kole zhruba 222 tisíc hlasů, což představuje 4,3 procent – pozn. red.), kteří museli ve svém okolí svádět velmi tvrdé boje a odvážně se za mě postavili. Nicméně, naskočil jsem zpět do pracovního procesu, v pondělí jsem měl první poradu (Topolánkovým zaměstnavatelem je Eustream a EOP – pozn. red.). Plní se mi kalendář. Ortéza neortéza.

Jak hodnotíte svůj výsledek 4,3 procenta hlasů?

Určitě to je zklamání pro celou řadu lidí, kteří si uvědomovali, o co v této volbě jde. Jsou z toho nyní rozhození více než já. Naskočil jsem do kampaně skutečně pozdě. Nechal jsem si tak vnutit styl kampaně, mj. ploché debaty v osmi lidech. Přestože jsem v nich neprohrával, tak mi nepřinesly žádné body. Ztratil jsem čas, během něhož jsem mohl jezdit do regionů, mluvit s lidmi a vysvětlovat staré i nové pomluvy a hoaxy. Spousta lidí mi ale píše, že mi děkují, že jsem do toho šel a že jsem jim dal naději. Přispěl jsem také určitě k tomu, že se vůbec koná druhé kolo!

sinfin.digital