Traktoristi stojí za Drahošem. Prezidentského kandidáta přijeli podpořit soukromí zemědělci

ČTK

raz

Prezidentského kandidáta Jiřího Drahoše dnes ráno do Prahy přijeli podpořit sedláci z Asociace soukromého zemědělství ČR. Zorganizovali čestnou jízdu 25 traktorů, kterou Drahoše doprovodili z pražských Lysolají, kde bydlí, na Vítězné náměstí. Současný prezident Miloš Zeman, který je v nadcházející volbě Drahošovým protikandidátem, podle zástupců asociace dlouhodobě škodí tradičnímu českému venkovu. V Drahošovi sedláci vidí příležitost ke změně. Naopak Potravinářská komora ČR by si přála, aby na Pražském hradě byl znovu Zeman.

„Vzhledem k tomu, že jsme absolvovali několik setkání s kandidáty na prezidenta ČR, nakonec i s panem Drahošem minulý týden na farmách, tak si myslíme a jsme přesvědčeni, že to bude vhodný kandidát pro to, aby svoboda českých sedláků byla i nadále zachována," řekl dnes novinářům předseda asociace Josef Stehlík.

Drahošovy názory se podle něj ztotožňují se zájmy českých sedláků. Zemanovi naopak vytýkají, že podporuje velkoprůmyslové zemědělství, které podle nich škodlivě působí na krajinu, půdu i venkov jako celek.

Drahoš dnes podporu soukromých zemědělců uvítal. „Já doufám, že to řidiči (v pražské ranní špičce) na tu chvíli přežijí, že se to neotočí proti mně," dodal.

Kolona traktorů ozdobených českými vlajkami a nápisy „Venkov volí Drahoše" a „Zvolme změnu" vyjela z Lysolají po 09:00 a na Vítězném náměstí byla zhruba za 20 minut. Traktory doprovázela policie, provoz se za tu dobu výrazně nezkomplikoval.

sinfin.digital