Tři prezidentské debaty: Tragické výkony moderátorů a fatální selhání. Komentář Marka Stoniše

Marek Stoniš

Sázet se nemusíme, ale v Americe, Francii či Rakousku by se skutečně nestalo, aby v prezidentských televizních debatách tak fatálním způsobem selhávali moderátoři, jak jsme to viděli u nás v neděli na Nově, v pondělí na Barrandově a v úterý na Primě. Komerční televize sice z logiky věci sledují především počet svých diváků, ale v podobných diskusích se hraje i o jejich prestiž. A v případě moderátorů a celkové dramaturgie to byla pro všechny tři prohra.

Unikátem je už to, že ani na jedné televizi nezazněla v posledních třech prezidentských debatách otázka, na kterou jsme už někdy předtím neslyšeli odpověď. Kreativita se vytratila, lépe řečeno byla nulová. Nemluvě o tom, že dvakrát se jednalo o „nedebatu“, protože v ní byl Miloš Zeman sám. Tedy s nějakým moderátorem. Ten ale nehrál podstatnou roli.

TV Nova: Učitel a snaživý žáček

Na TV Nova vedl v neděli diskusi s prezidentem Zemanem moderátor Televizních novin Rey Koranteng. Zkušený, kultivovaný, slušný a populární člověk. Jenže zcela nevhodná osoba pro debatu s prezidentem podobného typu, jako je Miloš Zeman. Ten působil v roli učitele. Snaživý žáček Koranteng se sice zjevně poctivě připravoval, ale to nestačilo. Bylo to ploché, nevýrazné, nedostatečné.

Profil Světlany Witowské: Ukočírovala i Babiše, teď má před sebou nejočekávanější duel Zeman vs. Drahoš

sinfin.digital