Volby: 2. kolo rozhodne o příštím prezidentovi, šance Drahoše a Zemana jsou vyrovnané

Info.cz

Druhé kolo prezidentských voleb se uskuteční přesně dva týdny po tom prvním. 26. a 27. ledna Češi rozhodnou, kdo bude v čele země na dalších pět let. Z devíti kandidátů do druhého kola postoupili dva. Miloš Zeman získal 38,56 % hlasů a druhým postupujícím se stal Jiří Drahoš s 26,6 % hlasů. Volební místnosti se otevírají v pátek ve 14 hodin. V sobotu večer pak bude jasno o novém prezidentovi.

Přímá prezidentská volba je v České republice dvoukolová. Pouze v případě, že by jeden z kandidátů v prvním kole získal nadpoloviční počet všech hlasů, stává se vítězem a druhé kolo se nekoná. To se ovšem při historicky druhé přímé volbě nestalo a o přízeň voličů se tak teď ucházejí dva kandidáti.

Kompletní profil Miloše Zemana si můžete přečíst zde>>>

Kdy volit

Volební místnosti se otevírají v pátek 26. ledna ve 14 hodin. Volit může každý, kdo nejpozději druhý den voleb dosáhl 18 let a je občanem České republiky. K volbám je nutné dostavit se do volební místnosti v místě svého trvalého bydliště. Pro umožnění volby je nutné potvrdit svoji totožnost občankou, nebo pasem. V pátek jsou volební místnosti otevřené od 14 do 22 hodin, v sobotu 27. ledna od 8 do 14 hodin.

Zeman a Drahoš poprvé proti sobě. 10 nejdůležitějších okamžiků ostře sledované debaty prezidentských kandidátů

sinfin.digital