Volby jsou terčem brutálních dezinformací: Vítač, iluminát, pokyn nevolit... Vyvracíme 4 největší

Ondřej Fér

Součástí kampaně před druhým kolem prezidentské volby v Česku je od první chvíle i vlna dezinformací. Šíří se zejména o Jiřím Drahošovi, nevyhýbají se ale ani současnému prezidentovi Miloši Zemanovi. Mezi nejčastější patří lži o spolupráci Jiřího Drahoše s Stb nebo o tom, že lidé mají na hlasovací lístky pro Miloše Zemana dopisovat jméno jeho potenciálního “zástupce.” Čemu rozhodně nevěřit? Čtěte náš přehled.

Na riziko ovlivňování prezidentské volby prostřednictvím smyšlených, neúplných nebo zmanipulovaných informací o kandidátech dlouhodobě upozorňuje množství odborníků. Například analýza think tanku Evropské hodnoty tvrdí, že aktivity české dezinformační scény budou nadále podkopávat důvěru v tradiční demokratické instituce a média.

„To by mohlo vést k tomu, že veřejnost začne důvěřovat konspiračním narativům a tíhnout k extrémistickým subjektům,“ varuje analýza.

Nejde o nijak přehnané varování. První dávka dezinformací se na sociálních sítích a manipulativních webech objevila už teď. Jde třeba o informace o tom, že se Jiří Drahoš setkal s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Měl s ní – podle vybájené zprávy – jednat o tom, že v případě jeho zvolení Česko přijme množství uprchlíků, kteří nyní žijí v Německu.

„Ve skutečnosti fotka pochází z vědeckého sympozia, kterého se Drahoš a Merkelová účastnili jako experti na oblast chemického výzkumu,“ řekl pro INFO.CZ Petr Nutil z občanské iniciativy Pravda vítězí. Jejím cílem je poukazovat právě na dezinformace a manipulace před druhým kolem volby prezidenta a rozkrývat je.

sinfin.digital