Volby prezidenta v Česku nenechávají Brusel chladným, zajímají se o ně politici i média

Lucie Bednárová

Volby, ve kterých si Češi zvolí svého prezidenta na dalších pět let, nejsou hlavním tématem pouze tuzemských debat. Bez povšimnutí nezůstávají ani v Bruselu, kde se rozhoduje o důležitých zákonech s dopadem na celou Evropu. Zda v úřadu zůstane současná hlava státu Miloš Zeman, nebo jej vystřídá někdo z jeho protikandidátů, zajímá europoslance z jiných členských států EU, ale i zahraniční média. 

„V Evropském parlamentu se to rozhodně diskutuje,“ říká český lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský. V bruselských institucích se o českých prezidentských volbách, jejichž první kolo odstartovalo dnes a potrvá do zítřka, mluví jako o jedněch z klíčových volebních klání letošního roku. „Zařadil je tam i šéf naší politické skupiny evropských lidovců Manfred Weber,“ vysvětluje Zdechovský. Kromě prezidentské volby v Česku proběhnou důležité volby také v Itálii nebo třeba Maďarsku.

Prezidentské volby 2018 jsou v plném proudu. Komplexní zpravodajství můžete sledovat zde>>>

Zájem evropských poslanců z jiných členských států o politické dění v České republice potvrzuje také další členka Evropského parlamentu Martina Dlabajová. „Kolegové v Evropském parlamentu sledují dění v Evropě a vědí, že v Česku probíhají volby. Dnes mi přáli štěstí a říkali, že by byla dobrá změna,“ řekla v rozhovoru pro INFO.CZ. Zatímco český premiér a šéf hnutí, za které byla v roce 2014 zvolena do Evropského parlamentu, Andrej Babiš, ve volbě podpoří současného prezidenta Miloše Zemana, Dlabajová jej volit nebude. „Osobně si přeji prezidenta, který dokáže společnost skutečně spojovat, nikoli naopak, a na kterého budu moci být opět hrdá. V případě současného prezidenta tomu tak bohužel není,“ uvedla. S volbou Zemana nesouhlasí ani další europoslanci hnutí ANO.

Kromě evropských poslanců z jiných členských zemí evropské osmadvacítky se o české prezidentské volby živě zajímají také zahraničí média. Například bruselský server Politico dnes píše o šancích Jiřího Drahoše.

Babiš a Zeman si teď notují, dřív to tak ale nebylo. Podívejte se, co o sobě říkali v minulosti

sinfin.digital