Vrtěti Českem: Ruská habaďúra s článkem o okupaci pomohla Zemanovi v prezidentských volbách

Reflex.cz

Lumír Aschenbrenner

Miloš Zeman je tak silný, že si dokázal vydupat omluvu i od ruského premiéra Medveděva, který patří mezi nejvlivnější politiky světa. I takový může být pro někoho překlad toho, co se v posledních dnech rozpoutalo kolem absurdního článku, který vyšel na webu ruské armádní televize Zvezda, a který popisoval okupaci Československa z roku 1968 a následné normalizační roky jako období, za které máme být Rusům vděční. Že se takový text objevil právě v době návštěvy Zemana v Ruské federaci a že měl vyústění, jaké měl, je těžko náhoda.

Náhodou nevyšel ani článek o okupaci Československa na ruském propagandistickém webu právě v den, kdy Miloš Zeman přijel na návštěvu Ruska. Něco takového se v autokratické zemi, kde mají se svobodou slova dlouholeté problémy, jen tak stát nemůže.

Armádní televizi Zvezda od února 2005 provozuje přímo ruské ministerstvo obrany. Takže provozuje i její web, kde text vyšel. Zvezda je považována za jeden z nejvýznamnějších protizápadních kanálů v Rusku a zveřejnila již mnoho falešných zpráv. Materiál o Československu byl jen dalším ze série nesmyslů, kterými ruská propaganda krmí své občany i svět. Krmení je přitom důsledně organizováno, náhody v tom nefigurují.

Komu ale nakonec nejvíce posloužil jeden pofidérní text? Především prezidentovi Zemanovi.

Kdo by přijal euro a kdo nejmenoval Babiše premiérem. Názory prezidentských kandidátů přehledně

sinfin.digital