Z Hradu se vytratil dialog, kritizuje Rychetský. Ovčáčka by na hodinu vyhodil

ČTK, luš

Na Hradě se kolem toho, kdo je zrovna prezidentem, formují vždy skupiny lidí, které nejsou schopny s prezidentem vést dialog včetně kritických postojů. Čeští prezidenti chtějí mít „přikyvovače“. Uvedl to předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský v rozhovoru pro server iRozhlas.cz. Kritizuje v něm také příspěvky mluvčího současného prezidenta Miloše Zemana Jiřího Ovčáčka na twitteru. Úředník, který na soukromém twitteru vyslovuje hodnoticí soudy o ústavních činitelích, by měl být podle něj během jedné hodiny vyhozen.

„Funkce prezidenta má asi negativní vliv na osobnost člověka, protože všichni tři čeští prezidenti po čase výkonu funkce vyžadovali, aby kolem nich byli jenom 'přikyvovači'. Z Hradu se vytratil dialog,“ míní někdejší místopředseda Zemanovy vlády Pavel Rychetský.

Pokud má z něčeho obavy, tak z „kohorty panošů“, která funguje na Hradě kolem pana prezidenta, řekl serveru Rychetský v souvislosti s nominací svého nástupce. Za největšího favorita se označuje předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa. K Rychetskému prý ale pronikly zprávy, že postoj k možné kandidatuře Baxy už není tak jednoznačný, jako byl před několika lety. „Nevylučuji, že mají svého koně,“ poznamenal.

Profily prezidentských kandidátů si můžete prohlédnout zde>>>

3799031:article:true:true:true

Kritika zazněla i na adresu Zemanova mluvčího. Podle něj v žádném případě není v kultivované společnosti přijatelné, aby úředník státního aparátu vyslovoval jakékoliv hodnoticí soudy o ústavních činitelích země. „Nedovedu si představit, že by si tisková mluvčí Ústavního soudu zřídila twitter a začala tam psát osobní hodnocení vlády nebo jiného ústavního činitele,“ uvedl s tím, že takový úředník by měl být během jedné hodiny vyhozen.

sinfin.digital