Zeman autorem programu Občanského fóra? Asi mu selhala pamět, nepřidal do něj nic, tvrdí Kroupa

Info.cz

adk

Prezident Miloš Zeman se minulý týden ve svém pořadu na TV Barrandov přihlásil k autorství programu Občanského fóra. Neopomněl to učinit se stylem sobě vlastním – tehdejší kolegy označil za žvanily a konstatoval, že dokument „musel na chalupě na Vysočině napsat sám“. Teď se ovšem ozvaly další osobnosti: signatář Charty 77 Daniel Kroupa, který u zrodu programu OF před volbami 1990 byl, Hospodářským novinám řekl, že Zeman autorem není. Na Kroupu se přitom odvolával mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Prezident Zeman si podle oponentů historické události nepamatuje. Jeho slova o tom, že v Občanském fóru byli z velké části „žvanilové“, zatímco on musel sám dělat dějiny, se setkala s odsudky. 

„Já si vzpomínám, že když se psal program Občanského fóra, tak jsem ho musel na chalupě na Vysočině napsat sám, protože všichni ostatní jenom mluvili, mluvili, ale nic nenapsali,“ řekl Zeman v TV Barrandov. To však popřela řada aktérů tehdejšího dění. Zemanovo tvrzení odmítl například bývalý poslanec Ivan Gabal, kandidát na prezidenta a jeden ze zakladatelů Fóra Michal Horáček nebo jeho kolega z iniciativy Most Michael Kocáb.

Kdo by přijal euro a kdo nejmenoval Babiše premiérem. Názory prezidentských kandidátů přehledně

sinfin.digital