Zeman na sněmu SPD nepřímo nařkl Drahoše ze spáchání trestného činu

ČTK

mk

Hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) se dnes rozhodne, koho podpoří v lednové prezidentské volbě. Na své konferenci se zabývá i výsledkem sněmovních voleb a přípravou na komunální a senátní. Na celostátní konferenci s projevem vystoupil prezident Miloš Zeman. V projevu se ostře vymezil vůči svému soupeři v prezidentských volbách Jiřímu Drahošovi. Nepřímo ho označil za šiřitele poplašné zprávy. 

Ačkoliv Zeman nikoho nejmenoval, bylo jasné, na co odkazuje. Prezidentský kandidát Jiří Drahoš se před týdnem sešel s premiérem Bohuslavem Sobotkou. Na setkání vyjádřil obavu, že výsledky voleb v České republice ovlivňují zahraniční tajné služby prostřednictvím dezinformací.

Zeman v projevu také pogratuloval SPD k volebnímu výsledku. Nevyhnul se ale kritice. Program čtvrté nejsilnější partaje ve sněmovně označil za rozporuplný. Vadí mu především přístup hnutí k zahraničním misím české armády. SPD chce všechny tyto mise zrušit. „Chcete bojovat proti příchodu muslimských migrantů, islámskému terorismu a uvědomujete si neslučitelnost těchto kultur, ale na druhé straně nechcete, aby čeští vojáci bojovali proti islámskému terorismu,“ prohlásil na konferenci prezident. 

Předseda SPD Tomio Okamura ještě před Zemanovým projevem řekl, že současná hlava státu je silnou osobností, která hájí svou vlast. Pochvalně hovořil také o Zemanově předchůdci v prezidentském úřadu Václavu Klausovi, který ale na funkci hlavy státu nekandiduje. Podle Okamury by prezidentem neměli být lidé, jejichž jediným programem je „nebýt Zeman“.

Okamura o Zemanovi s Klausem prohlásil, že to jsou bojovníci, kteří mají vize a jasné a srozumitelné názory, které předkládají a obhajují. „Jsou to lidé, kteří se v debatě neschovávají za nálepky. Přestože s mnohým, co řekli nebo udělali, nesouhlasím, musím hluboce souhlasit s tím, jak za svými názory stojí,“ prohlásil Okamura.¨

sinfin.digital