Zeman navázal na tradici silných charismatických prezidentů, říká autor životopisu Gustava Husáka

Podle historika Michala Macháčka je nepochybné, že prezident Miloš Zeman patří společně se svými předchůdci v úřadu, tedy s Václavem Klausem a Václavem Havlem, k nejvýraznějším polistopadovým politikům. V rozhovoru pro INFO.CZ zdůrazňuje, že se všichni tři klíčově podíleli na společenské transformaci. „V tom dobrém, i méně dobrém, nesou tedy za současný stav odpovědnost,“ říká. Na Zemanovi ho prý překvapilo, jak dokázal využívat až zneužívat slabosti svých politických protihráčů a nejednoznačných mantinelů vyplývajících z ústavy. Stěžejním tématem rozhovoru, který s ním vedl politický reportér INFO.CZ Vratislav Dostál, nebyl ale Zeman, nýbrž poslední předlistopadový prezident Gustav Husák.

Před nedávnem vám vyšla obsáhlá politická biografie Gustáva Husáka. Co nového jste se o našem posledním komunistickém prezidentovi v čase bádání a psaní dozvěděl, jak byste shrnul závěry vaší knihy?

Shrnout do několika řádků obsah 632 stran, které kniha čítá a které se dávaly dohromady skoro deset let, není nejsnadnější úkol. Ale se zjednodušením řečeno, pokusil jsem se Husákovi a jeho době porozumět. Na základě studia asi ve třiceti archivech, českých, také slovenských, ruských nebo soukromých, i například rozhovorů s pamětníky, jsem se snažil ukázat, jaký Husák byl a proč byl právě takový, jeho osobnost a motivy chování. Rozklíčovat roviny toho, co dělal, co říkal a co si opravdu myslel a jaké to mělo důsledky.

Havel miloval vtip a intelektuální převahu nedával najevo, vzpomíná Šestatřicátník Pavel Švanda

sinfin.digital