Zeman s Drahošem se přetahují o minimálně půl milionu lidí, kteří nejsou vyhranění, tvrdí expert

Politolog Michal Škop, který se zabývá hlasováním voličů, v exkluzivním rozhovoru pro INFO.CZ před druhým kolem prezidentských voleb zdůrazňuje, že Miloš Zeman a Jiří Drahoš sice musí především mobilizovat své potenciální příznivce, avšak zároveň usilují o relativně vysoký počet voličů, kteří nejsou jednoznačně vyhranění, avšak deklarují, že přijdou volit. „Je to skupina minimálně půl milionu lidí. A jde o různé skupiny – voliči lidovců a Fischera na Moravě i v Praze, voliči Horáčka v Praze a okolí, voliči Hilšera rozprostřeni po celé České republice, atd.,“ říká Škop.

Miloš Zeman po celé předvolební období pracoval na tom, aby hnutí ANO, ČSSD, KSČM a SPD nepostavily vlastního kandidáta a pokud možno ho zároveň podpořily. Tyto čtyři strany volilo ve sněmovních volbách přes 55 procent voličů. Přestože se Zemanovi plán de facto podařil, řada voličů těchto stran se k němu nakonec nepřiklonila. Čemu to přičítáte?

Těžko říct, nemáme k tomu příliš dat. Podle statistické analýzy to lze rozdělit na dvě skupiny: první jsou voliči KSČM a SPD, druhou voliči hnutí ANO a sociální demokracie. Zhruba jedna třetina voličů KSČM a SPD k volbám nepřišla, ale ti, co přišli, volili v naprosté většině Miloše Zemana.

Z voličů hnutí ANO přišli skoro všichni, nicméně jen asi šedesát procent volilo prezidenta Zemana, dalších dvacet procent pak Jiřího Drahoše a zbylých dvacet procent ostatní kandidáty, případně nepřišli. Podobně to bylo rozděleno u ČSSD, kde nějakých čtyřicet procent voličů hlasovalo pro Miloše Zemana, ale také pětadvacet procent voličů Drahoše a zbytek nevolil, nebo volil ostatní kandidáty.

Jistě, jde jenom o statistickou analýzu, ale je velmi pravděpodobné, že to zhruba takto bylo.

Bookmakeři čím dál více favorizují Drahoše. Lidé už prosázeli přes 150 milionů korun

sinfin.digital