Zeman samozřejmě kampaň vede, pravidla si určuje sám, upozorňuje politoložka Dvořáková

Podle politoložky Vladimíry Dvořákové nemusí mít blok Andreje Babiše a Miloše Zemana dlouhého trvání. Ani jeden z nich totiž vedle sebe dlouhodobě nesnese podobně silnou osobnost. A pokud jde o kampaň, kterou Zeman dle svých slov nevede, upozorňuje na mimořádně mazaně naplánovaný vznik vlády, jehož vrcholem bude hlasování o důvěře těsně před prvním kolem prezidentské volby. Zeman totiž přijde Babiše podpořit projevem do sněmovny, což nelze podle Dvořákové číst jinak, než jako manévr, který má přispět k jeho znovuzvolení.

O menšinové vládě Andreje Babiše hovoříte jako o skryté koaliční vládě předsedy hnutí ANO a prezidenta Zemana. Co vás k tomu vede?

První věc, kterou si musíme uvědomit: vláda rozhoduje ve sboru, tj. nejde jen o jednotlivé resorty. Nemáme zde ani německý kancléřský systém. Ta vláda je buď jednobarevná (jedna strana) nebo koaliční (více stran), může být většinová nebo menšinová. Ale co je to za vládu, která je z jedné strany doplněná o tzv. odborníky? Jací mají ti odborníci politický program, priority, mimo svůj resort? Je to nesmysl.

Za další: víme, jak prezident ignoroval Poslaneckou sněmovnu při vytvoření Rusnokovy vlády, víme také, že určité osoby jsou zřejmě prezidentovi blízké, ostatně prezident Zeman „dodal“ Andreji Babišovi i šéfa úřadu vlády. Také kvůli ostatním politickým stranám, které po volbách plnily spíše roli komparsu, se velmi rychle oznámil závěr o menšinové vládě.

Osobnosti roku 2017: Doma Zeman s Babišem, venku ženy, které upozornily na sexuální násilí

sinfin.digital