Zeman vynechá 17. listopad a bude doma. Na Albertov, kde schytal vejce a zpíval s rasisty, nejde

ČTK

lup

Památku Dne boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva 17. listopadu připomenou pietní i kulturní akce. Státního svátku využijí i některá sdružení k demonstracím za své názory. Stejně jako loni i letos se prezident Miloš Zeman na žádnou z oficiálních oslav či piet nechystá. Podle jeho mluvčího Jiřího Ovčáčka věnuje 17. listopadu 1989 tichou vzpomínku. V posledních týdnech se intenzivně diskutuje o Zemanově kondici. Při veřejných vystoupeních se opakovaně opíral o řečnický pultík a kvůli potížím s dolními končetinami chodí dlouhodobě o holi.

"Pan prezident žádnou akci neplánuje. Věnuje jako aktivní účastník 17. listopadu 1989 tichou vzpomínku a bude rád, že díky němu po letech opět ožil Albertov," uvedl Ovčáček. Na Albertově, odkud 17. listopadu 1989 vyšel průvod studentů, se Zeman před třemi lety střetl se svými odpůrci, kteří ho vypískali či po něm házeli vejce. V následujícím roce si Albertov na 17. listopad zamluvili pořadatelé protiislámské demonstrace, na které prezident také vystoupil. Kvůli akci nebyli tehdy k památníku vpuštěni studenti. Loni si proto Albertov pro sebe zamluvili studentské organizace.

Těm bude Albertov patřit i letos. Na vzpomínkovém aktu Uctění památky 17. listopadu vystoupí osobnosti akademického a veřejného života.

Brněnský politik napsal o prezidentově rakovině. Je to svině, vrátil úder Zeman. Hrad žádá 5 milionů

sinfin.digital