Znovuzvolení Zemana? Pro Česko to nevěští nic dobrého, předpovídá analytik

ČTK

raz

Znovuzvolení Miloše Zemana českým prezidentem nevěští pro Českou republiku nic dobrého, úřadující hlava státu rozděluje společnost. ČTK to v reakci na vítězství Zemana nad jeho soupeřem Jiřím Drahošem v rozhodujícím druhém kole přímé prezidentské volby řekl prezident bratislavského Institutu pro veřejné otázky (IVO) Grigorij Mesežnikov.

„Pro českou společnost to nevěští nic dobrého, že nedojde ke změně. Je (Zeman) politikem, který rozděluje českou společnost a občany. Jeho zahraničněpolitické aktivity jsou pochybné, byť hlavním hráčem v zahraniční politice není prezident, ale vláda," uvedl Mesežnikov, který po prvním kole českých prezidentských voleb viděl mírnou převahu Drahoše.

Zemanovi podle Mesežnikova nakonec patrně pomohlo pevné voličské jádro a skutečnost, že dokázal oslovit nevoliče. Dodal, že v Zemanův prospěch hrály také možná i jeho výroky o tom, že Drahoš je začátečník v politice a že se v ní nevyzná a je nezkušený. Mesežnikov také zmínil průběh kampaně, ve které byl Drahoš označován „vítačem migrantů" a Zeman naopak za osobu, která je proti imigraci.

„Zeman evidentně přitáhl nové voliče. Drahošovi se nepodařilo oslovit všechny voliče, které mu ´dohodili´ neúspěšní prezidentští kandidáti," uvedl Mesežnikov.

sinfin.digital