„Ať se z Česka nestane autoritářský systém,“ burcoval na sjezdu Bělobrádek

ČTK

ziz

Českou republiku čeká souboj o charakter společnosti a o to, zda zůstane standardní parlamentní demokracií, nebo se posune k autoritářskému systému. V projevu na sjezdu KDU-ČSL to řekl předseda strany Pavel Bělobrádek. Lidovci jsou podle něj síla pro budoucnost a strana, která je zodpovědná a solidární.

"Jsme v jiné situaci než v roce 2013, kdy jsme se vraceli zpět a kdy jsme chtěli zachránit sebe samé," vrátil se Bělobrádek k návratu lidovců do Sněmovny před čtyřmi lety. "Teď jde o víc, jde o tom, jak bude vypadat politický systém v České republice. Zda to bude parlamentní demokracie, prezidentský nebo poloprezidentský systém, centrálně řízená demokracie nebo autoritářský systém," uvedl Bělobrádek.

S poukazem na hnutí ANO a jeho předsedu Andreje Babiše řekl, že se ukázalo, že lidé kritizující systém se na jeho tvorbě v minulosti sami podíleli a mají své vlastní skandály. Změnu k lepšímu podle něj může přinést KDU-ČSL, protože její představitelé se vzhledem ke svému věku nepodíleli na událostech 90. let.

„Lidovci koalici se STAN odsouhlasí, ani Čunek s tím nezamíchá,“ věří před sjezdem Jurečka

sinfin.digital