Babiš není ideolog. Z toho čerpám útěchu, říká profesor Rupnik

Martin Čaban

Politiku posledních 25 let určovaly tradiční strany. Letošní volby ale dokončily to, co minulé začaly: jejich ústup. „Dva pilíře, které strukturovaly politický prostor, už tu nejsou. Takže prostor je teď roztříštěný a labilní,“ říká v rozhovoru pro server E15 profesor politologie Jacques Rupnik. Současně mluví o krizi evropské levice, která musí hledat svůj smysl v 21. století.

Jaké je pro vás hlavní sdělení, které voliči vyslali v těchto volbách?

Jednak zavržení tradičních stran, které čtvrt století dominovaly české politice a transformačnímu období. A zadruhé: hledá se silný lídr, hledá se vůdce. A když se podíváte na nabídku, která byla pestrá, tak nevidíte žádného silného lídra kromě Babiše. Výsledek plyne i z toho, že v těchto volbách nebylo silné téma. Když máte silné téma, tak se podle něj strany rozdělí třeba na pravici a levici. Pokud ho nemáte, tak se pozornost soustředí na vůdce.

Andrej Babiš je silným vítězem a za ním, když budeme trochu přísní, následuje jen osm malých stran. Co takové uspořádání může znamenat?

Znamená to, jak jsem už naznačil, že dva pilíře, které strukturovaly politický prostor, tu už nejsou. Takže ten prostor je teď roztříštěný a velice labilní. Proto bude nesmírně těžké vytvářet stabilní koalici a vládu, která by vydržela. Možných scénářů do budoucna je řada.

sinfin.digital