Babiš podceňuje dění ve sněmovně. Jen aby se nepřepočítal, varuje politolog Znoj

V pondělí začala zahajovací schůze nově zvolené Poslanecké sněmovny. Podle všech předpokladů bude jejím předsedou zvolen Radek Vondráček z hnutí ANO. Podle politologa Milana Znoje to ale neznamená, že by se v dolní komoře rýsovala většina, se kterou by mohl Andrej Babiš počítat také při hlasování o důvěře jeho vládě. „Spolupráce s hnutím ANO při ustavení sněmovny není ani spoluprací vládní, ani alianční, a dokonce ani vládně parlamentní, jenom demagog ji může označovat za novou opoziční smlouvu,“ říká Znoj a zdůrazňuje, že volba Radka Vondráčka předsedou sněmovny nemá vazbu na rozdělení pozic v exekutivě, což bylo jádrem opoziční smlouvy.

Od sněmovních voleb uplynul měsíc, dneska začala zahajovací schůze nové sněmovny. Jak hodnotíte povolební vyjednávání a počínání hnutí ANO Andreje Babiše?

Povolební vyjednávání má podivný směr i obsah. Od počátku směřujeme k menšinové vládě ANO. Troufám si říci, že od uzavření hlasovacích místností. O většinovou vládu se tady nikdo nepokusil, ale není to jenom vinou hnutí ANO. Je to dáno jednak drtivým vítězstvím ANO ve volbách, takže vládu nelze bez hnutí ANO sestavit, a jednak neochotou ostatních stran, s výjimkou Okamurovy SPD, jít s ANO do koalice, anebo vládu Adreje Babiše nějak podpořit.

Zeman autorem programu Občanského fóra? Asi mu selhala pamět, nepřidal do něj nic, tvrdí Kroupa

sinfin.digital