Babiše drží při životě tým špičkových expertů, vaz mu můžou zlomit volební debaty, říká Šaradín

V čase začínající ostré fáze volební kampaně spatřuje politolog Pavel Šaradín tři základní témata, která rozhodnou o jejich výsledku: boj hnutí ANO proti tradičním stranám, sociální témata, která do debaty vtahují sociální demokraté nebo ODS a TOP 09 a kauzy Andreje Babiše. Pokud se voliči budou podobně jako v minulosti rozhodovat na poslední chvíli, Šaradín je přesvědčený, že Babiš voliče může ztratit při televizních debatách. „Argumentačně je na tom hůře než například Petr Fiala či Lubomír Zaorálek. Ublížit by mu mohlo, pokud by se ukázal jako nekompetentní,“ odhaduje politolog v exkluzivním rozhovoru pro INFO.cz. Pokud jde o průběh kampaně, očekává velmi silnou polarizaci, nestabilitu a populismus.

Platí podle vás teze, že se letos souboj po mnoha letech nepovede na pozadí pravo-levého konfliktu, nýbrž že to bude střet tradičních stran proti Babišovi?

Částečně ano, protože hnutí Andreje Babiše to bude vyhovovat. Je to pro něj skutečně klíčové a snaží se z ostatních soupeřů utvořit tábor. Na ten ukazuje a představuje ho voličům jako zlo, které je třeba odstranit. Nicméně ideově ukotvené strany se budou snažit tuto nabídku nabourávat programovými návrhy. Nepředpokládám proto, že by levo-pravá dimenze zmizela.

Přečetli jsme za vás program ANO: Babiš chce snížit počet ministerstev a uzavřít hranici EU

sinfin.digital