Babiše ke spolupráci s KSČM a SPD tlačí jeho megalománie a neúcta k právnímu státu, říká Pehe

Pokud by trestně-stíhaný Andrej Babiš nechtěl být sám premiérem, byla by spolupráce tradičních demokratických stran s jeho hnutím ANO možná. V rozhovoru pro INFO.CZ to říká politolog Jiří Pehe. Babiš chce být – zdá se – ale za každou cenu premiér. „Ke spolupráci s KSČM a SPD ho tlačí jeho vlastní megalománie a neúcta k principům právního státu a slušné politické kultury,“ říká politolog. A táže se: „Co mají tradiční strany dělat? Obrátit a začít tvrdit, že trestně stíhaný premiér už není pro ně problémem, protože chtějí být státotvorné? Je ale státotvorné jít do vlády s premiérem, který může teoreticky skončit ve vězení?“

Jak hodnotíte aktuální politický vývoj ve sněmovně? Hnutí ANO vytvořilo v několika hlasováních většinu s SPD a komunisty. A nejspíš tomu tak bude také v pátek při volbě místopředsedů sněmovny. Čtete to jako předzvěst nějaké bližší spolupráce těchto stran v souvislosti se vznikající vládou?

Andrej Babiš musí být, dle mého soudu, opatrný, pokud jde o vytvoření nějaké trvalejší zřejmé aliance nejen s komunisty, ale především s hnutím Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury. Jde mu i o legitimitu vládnutí, a to nejen v očích české veřejnosti, ale i Evropské unie. O Okamurovi přitom píší některá média, kupříkladu v Německu, jako o neonacistovi. Příliš zřejmé spojení Babiše s Okamurou by mohlo mít dost neblahý vliv nejen na to, jak se na něj dívají v zahraničí coby na premiéra, ale i jako na velkopodnikatele s obchodními zájmy i v západní Evropě.

Aliance Babiše, Okamury a komunistů. Hlasovací nebo koaliční většina? Komentář Vratislava Dostála

sinfin.digital