Babišova kniha je první věc, kterou zkontrolujeme, říká muž, který dohlíží na financování stran

Markéta Žižková

Úřad, který dohlíží na volební kampaně politických stran, představuje v Česku novinku. Politici tak už teď testují, co jim lidově řečeno „ještě projde“ a jak se co nejlépe vypořádají s finančním limitem 90 milionů korun. Objevují se první sporné situace. A úřad se chystá přistoupit k restrikcím. „Jak kampaň postupuje, tak už vykrystalizovalo několik případů, u nichž si myslíme, že je potřeba je řešit. Máme je v zásadě připravené, ale čekáme na první zaměstnance, kteří nastoupí. Budou to hned dva právníci. Oni už ví, oč se jedná, a do určité míry na tom spolupracují, takže od prvního července rozjedeme první restriktivní rovinu naší práce, to znamená první správní řízení,“ popisuje v rozhovoru pro INFO.CZ člen Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí Jan Outlý. Kde začíná a končí politická propagace? Žalují na sebe strany navzájem? A nestálo by za to finanční limit navýšit? O tom všem mluvil Outlý pro INFO.CZ.

Není práce člena úřadu trochu nevděčná v tom, že se jedná o novinku, strany si na ni teprve zvykají a neexistují precedenty?

Je to určitě náročné v tom, že se uvádí v platnost idea, která je zatím napsaná na papíře, ale tím je to i zajímavější. Pro strany je situace určitě těžká a nezvyklá, protože dosud byly zvyklé spíše na formální kontrolu a pohodlný finanční prostor. Kampaně velkých stran stály i stovky milionů korun, a to včetně slev a toho, že do nákladů strany nepočítaly zdaleka všechno, co dnes určuje zákon. Je to pro ně velké změna. Myslím, že i pro ně ale smysluplná. Politická scéna se mění a dlouhodobě tu má oblibu uskupení, které se vymezuje vůči tradičním stranám, a to právě na tématu, že jsou údajně zkorumpované. Novou legislativu vnímám i jako šanci pro tradiční strany alespoň částečně získat zpátky důvěryhodnost.

Liberální elity se děsí přímé demokracie, dělá se z ní bič na zlobivé politiky, říká šéf Pirátů

sinfin.digital