Babišův plán se jmenuje Pilný. Sobotka odpoledne řekne, zda z něj udělá ministra financí

Poslanec Ivan Pilný by se mohl stát ministrem financí. Šéf hnutí ANO Andrej Babiš ho navrhl premiérovi Bohuslavu Sobotkovi jako svoji náhradu v kabinetu. Ze strany vicepremiéra se jedná o snahu předložit koaličním partnerům kandidáta, který by pro ně byl přijatelný v čele resortu. Pilný se s Babišem sešel ještě dopoledne a sám naznačil, že volba ze tří kandidátů, které šéf ANO měl, padne právě na něj. Sobotka se s Pilným odpoledne setká a pak oznámí, jak se rozhodl.

Babiš po schůzce s premiérem Sobotkou zopakoval, že nechápe, proč by měl být odvolán. Nechce prý ale rozbíjet koalici, ani vypovídat koaliční smlouvu. Z trojice kandidátů, které zvažoval jako své náhradníky v kabinetu, zvolil poslance hnutí ANO Ivana Pilného. Ten ve sněmovně vede hospodářský výbor a Babiš ho považuje za nezávislého člověka. 

„Já myslím, že to je dobrý kandidát, je to zkušený člověk, řídil velké firmy, je zkušený v byznysu. V ekonomice se vyzná a dobře vystupuje na veřejnosti,“ vysvětlil Babiš, proč navrhuje Pilného. Sobotka se s Pilným má v průběhu odpoledne sejít a poté by měl říct, zda je pro něj přijatelným kandidátem.

Obávané zajišťovací příkazy. Finanční správa z nich má miliardu, firmy ale končí v insolvenci a hrozí arbitráže

sinfin.digital