Bělobrádek prohrál. Chybné bylo samo rozhodnutí o dvojkoalici se STAN, říká politolog Balík

Jana Bendová

Třetí síla, alias koalice KDU-ČSL a STAN, která chtěla oslovit nerozhodnuté voliče, končí. Lidovci z obavy, že koalice nepřekoná desetiprocentní práh vstupu do sněmovny, změnili názor. Vyzvali Starosty, ať „pouze“ vstoupí na jejich kandidátky, společný program zůstane. Pak by jim stačilo jen pět procent. Příští týden se Starostové rozhodnou, zda skousnou pozici hosta, anebo půjdou do voleb samostatně. To by pro ně bylo ovšem vzhledem k dosavadním dvěma procentům preferencí riskantní. „Hrdější je kandidovat sám – ovšem podobá se to odsouzenci na popravu, který si před katy s puškami v rukou roztrhne košili a hrdě kráčí smrti vstříc, říká šéf katedry politologie Masarykovy univerzity Stanislav Balík.

Koalice KDU-ČSL a STAN končí kvůli obavě lidovců z překročení desetiprocentního prahu pro vstup do sněmovny. Je to chyba?

Chybné bylo jarní rozhodnutí jít do voleb formálně jako dvojkoalice. Zdvojnásobená uzavírací klauzule pro koalice dvou stran je jednou z nejnešťastnějších částí reformy volebního systému ze začátku 21. století – protože místo toho, aby systém povzbuzoval strany k uzavírání čitelných koalic ještě před volbami, tak je odrazuje. Nicméně víme už téměř dvě desetiletí, že tomu tak je – a viděli jsme v řadě minulých voleb, že to ostatní strany pochopily, a proto se formálním koalicím vyhýbaly. KDU-ČSL a STAN chtěly dvojnásobnou hranici prezentovat jako výzvu; v politice ale poučky z marketingu či osobnostního rozvoje ne vždy fungují.

sinfin.digital