Bureše by si na StB nevymysleli, tvrdí Krajňák ze slovenského Ústavu paměti národa

Info.cz

abe

Nejen Čapí hnízdo přidělává Andreji Babišovi před volbami vrásky. Několik dnů předtím, než Češi zamíří k urnám, vynese slovenský Ústavní soud verdikt ohledně Babišova údajného angažmá v StB. A je otázkou, zda se pro šéfa favorizované strany bude jednat o symbolické „zlomení vazu“, nebo o munici, kterou využije, aby podpořil své tvrzení o údajné systematické kampani politických oponentů.

K ústavnímu soudu se odvolal slovenský Ústav paměti národa (ÚPN), který zveřejnil registrační protokoly, ze kterých vyplývá, že Babiš byl spolupracovníkem StB. Ačkoli podle předsedy správní rady ústavu Ondreje Krajňáka zákon přikazuje ÚPN podobné dokumenty zveřejnit, Nejvyšší soud letos v únoru potvrdil, že StB evidovala Babiše neoprávněně a Ústav dokumenty neměl uvolňovat.

ÚPN se ovšem postup soudu zdál nestandardní, proto se obrátil na Ústavní soud. Ten by měl rozhodnout jen několik dnů před českými volbami – 12. října. „Nejvyšší soud rozhodl v neprospěch Ústavu paměti národa poněkud nestandardně. Příslušníci Státní bezpečnosti, kteří u soudů vypovídali, nebyli předem zbaveni mlčenlivosti, což je procesní chyba, kterou ministr vnitra řešil tak, že je zbavil mlčenlivosti zpětně. Proto jsme rozhodnutí napadli,“ uvedl v rozhovoru pro web Aktuálně.cz Krajňák.

Materiály, které Ústav poskytnul, jsou dle něj dostatečné a prokazují jasně Babišův podíl na mašinerii StB. „Pro nás je rozhodující to, že máme k dispozici dvanáct spisů, které byly uloženy na pěti místech. A podpisy čtyřiceti pracovníků StB, řadových, nadřízených,“ vypočítává důkazy předseda. Podle něj není možné, aby si postavu agenta Bureše, jak Babiš ve spisech figuruje, někdo vymyslel.

sinfin.digital