Byl bych opatrný se slovy, že český právní řád není ohrožen, říká politolog Doležal

Pavel Otto

Případ možného ovlivňování médií v České republice předsedou ANO Andrejem Babišem, kterým se zabýval Evropský parlament, nekončí. Občanská iniciativa Klub na obranu demokracie zaslala některým europoslancům výzvu, aby se fenoménem Babiš zabývali. Díky členům Evropské lidové strany se výzva dostala do rukou Guy Verhofstadta, předsedy liberální frakce europarlamentu, v níž figuruje i Babišovo hnutí. Verhofstadt k němu zaujal stanovisko, které je podle předsedy KOD, politologa Bohumila Doležala klasickou ukázkou "nechumelismu Made in Brusel."

E15: Máte z reakce Verhofstadta dojem, že žije v jakési skleněné věži a problémy Česka si dostatečně neuvědomuje? Nebo Babiše určitým způsobem kryje?


Řekl bych, že tak trochu platí obojí. Zároveň je jistě taky pravda, že Evropská lidová strana oplatila liberálům jejich soustavnou péči o demokracii v Maďarsku, jehož vládnoucí strana, FIDESZ, je členem Evropské lidové strany. Takové věci se v politice dějí a mají pozitivní dopad: je jistě dobře, když se o maďarských i českých problémech ne evropském fóru otevřeně hovoří. Měli bychom to jako Češi považovat za faktickou pomoc.

Je premiér svině? Zeman má pravdu, Sobotka je křivák a pokrytec, říká senátor Veleba

sinfin.digital