Česko po volbách: vládní varianty hodnotí politologové Just, Kubát a Šaradín

Zveřejňujeme druhý díl našeho cyklu na téma pravděpodobných povolebních scénářů, jejichž náčrt jsme zveřejnili minulý týden. Jsou čtyři: protestní koalice složená z hnutí ANO, KSČM a SPD, středolevá koalice složená na totožném půdorysu jako Sobotkova vláda (ANO, ČSSD, KDU-ČSL), středopravá koalice, ve které by za jistých okolností mohla sociální demokraty nahradit ODS a nakonec koalice všech demokratických formací proti Andreji Babišovi. Všechny čtyři varianty glosují tentokrát politologové Petr Just, Michal Kubát a Pavel Šaradín.

Petr Just

Protestní koalice: ANO, KSČM a SPD

Tuto variantu beru v současné chvíli zejména jako taktický a strategický nástroj, kterým se Andrej Babiš (bude-li pověřen sestavením vlády) pokusí dotlačit strany, které se dosud staví rezervovaně ke společné vládě, aby změnily postoj. Tato koalice by s velkou pravděpodobností znamenala zásadní proměnu zahraničně-politické orientace České republiky. Byl by v ní totiž přítomen jeden subjekt požadující vystoupení z NATO (KSČM) a jeden subjekt požadující vystoupení z EU (SPD).

Hnutí ANO by tato situace mohla uškodit na mezinárodní (evropské) úrovni podobně, jako v roce 2006 uškodilo slovenské straně SMER, když vstoupila do koalice s SNS a HZDS. Jaký by to mělo dopad na tuzemské voliče, je v tuto chvíli velkou neznámou. V případě otevřené koalice by to totiž bylo poprvé po roce 1990, kdy by ve vládě zasedli zástupci krajních pólů stranického spektra. Není tady žádný precedent. Tato vláda by však mohla mít ze všech variant asi nejblíže k prezidentovi.

Okamura ubírá voliče všude, před volbami posiluje jen on a Piráti. Ostatní strany ztrácí

sinfin.digital