ČSSD pod taktovkou Chovance. Záliba ve zbraních a tažení proti uprchlíkům se nemusejí vyplatit

Markéta Žižková

Novým šéfem ČSSD se stal dosavadní statutární místopředseda strany Milan Chovanec. Vedení přebírá poté, co se ho vzdal kvůli neutěšenému stavu preferencí před podzimními volbami Bohuslav Sobotka. Funkci volebního lídra přebírá ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. „Rozhodnutí, které dnes padlo, padlo po dlouhé úvaze. Jsem připravený udělat vše pro to, aby se ČSSD sjednotila,“ řekl dnes po jednání grémia Chovanec. Zároveň se ale množí hlasy, že to straně nepomůže a spíše ublíží. Mimo jiné kvůli názorům Chovance na zbraně a uprchlíky, které jsou podle kritiků vzdálené ideálům sociální demokracie a jsou silně populistické.

Milan Chovanec se nejsilnější levicové strany v Česku ujímá nikoli na základě volby, ale čistě kvůli tomu, že byl dosud prvním místopředsedou. U části straníků to zdvihá vlnu nevole a vyvolává obavy o další směřování strany.

Především v poslední době totiž ministr vnitra oživuje témata, která obyčejně v řadách sociální demokracie takovou váhu nemají. Chovanec opakovaně rezolutně hlásá, že do Česka nepustí uprchlíky, které líčí jako bezpečnostní hrozbu, a staví se do role bojovníka za právo na držení zbraní.

Zemana zničil alkohol, modlím se za něj, jeho pokračování je morbidní představa, říká Halík

sinfin.digital