Den po ohlášení demise: Babiš a Chovanec míří na Hrad, se Zemanem se sejdou dřív než Sobotka

ČTK

raz

Prezident Miloš Zeman bude dnes s předsedou hnutí ANO a vicepremiérem Andrejem Babišem mluvit o dalším osudu vlády. Na schůzce na Pražském hradě proberou úmysl premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) podat do konce týdne demisi kabinetu. Důvodem je nespokojenost předsedy vlády právě s Babišem a s jeho vysvětlením nejasností kolem podnikání. Po Babišovi se Zemanem sejde také Chovanec. Vládní krizi budou vládní politici řešit i ráno před jednáním vlády.

Místopředseda sociální demokracie Chovanec patří v ČSSD mezi příznivce prezidenta Zemana, zatímco vztahy Zemana a Sobotky jsou komplikované. Zatím není zřejmé, kdy se premiér Sobotka s prezidentem Zemanem sejde, aby mu předal demisi vlády. Informace dosud nebyla zveřejněna.

Sobotka své rozhodnutí zdůvodnil tím, že pokud by Babiše pouze odvolal z funkce ministra financí, šéfovi hnutí ANO by to do voleb umožnilo hrát roli mučedníka, na kterou se už několik dnů intenzivně připravuje. Babišovo pokračování v čele resortu však považuje za neudržitelné.

sinfin.digital