Do sněmovny chce Orálek, Zaorálek i Klaus. Nejvíc Zemanů kandiduje za SPO

ČTK

lup

Ve Sněmovně by po letošních volbách mohli zasedat jak ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), tak i jeho skorojmenovec Luboš Orálek (Svobodní). Na kandidátkách figuruje také jeden Klaus, dva Havlové a osm Zemanů. Masaryk mezi adepty na poslance není žádný. Vyplývá to z přehledu kandidátních listin uvedených na volebním webu.

Zaorálek a Orálek se přímo o místo v dolní komoře nestřetnou. Lídr ČSSD kandiduje v Moravskoslezském kraji, pečovatel a pronajímatel nemovitostí Orálek v kraji Karlovarském.

Pedagog a syn bývalého prezidenta Václav Klaus (ODS) kandiduje v Praze. Za STAN se chce stát jihočeským poslancem starosta Pištína Jaroslav Havel, další - ekonom Vladimír Havel Šedivý - je kandidátem Unie H.A.V.E.L. Podobně nejvíce Zemanů má na kandidátkách Strana práv občanů blízká současnému prezidentovi Miloši Zemanovi, a to hned tři. Zemanové kandidují i za KSČM, Dělnickou stranu sociální spravedlnosti, STAN, Řád národa - Vlasteneckou unie a Dobrou volbu 2016.

Kromě Zemanů se chce do Sněmovny dostat hned několik Králů, Princů a Rytířů, kandiduje i Císař a Hrabě. Na vřelý vztah Čechů k hospodské kultuře by mohli sázet Beer, Bierhaus, Piwowarczik, Krčma i Krčmář, Šenk, Bečka i Bečková či Chmelař a Češpivová, méně už Břečka.

sinfin.digital