Dokumenty k Čapímu hnízdu se objevily na internetu. Naznačují, že Babiš neměl dostat dotaci

ČTK, urm

Na twitterovém účtu skupiny Julia Šumana, která v uplynulých týdnech zveřejnila nahrávky bývalého vicepremiéra Andreje Babiše (ANO), byla vydána auditorská zpráva ministerstva financí o farmě Čapí hnízdo. Dokument vypracovaný v loňském roce naznačuje, že Čapí hnízdo bylo provázáno s Agrofertem v doby, kdy čerpalo dotaci z EU. Pokud by tomu tak skutečně bylo, byly by peníze projektu přiděleny v rozporu se zákonem. Auditoři, které vedl tehdejší náměstek ministerstva Lukáš Wagenknecht, ovšem uvádějí, že propojení musí prokázat Evropská komise. 

Není bez zajímavosti, že právě Wagenknecht, kterého si Babiš původně pochvaloval, nakonec na ministerstvu skončil. Stalo se tak poté, co audit odeslal Evropské komisi bez vědomí šéfa hnutí ANO. 

Auditoři nicméně v závěru konstatují, že nedokážou posoudit, zda byla farma Čapí hnízdo nezávislým malým nebo středním podnikem, když o dotaci žádala. "Důvodem je skutečnost, že auditorský tým není schopen posoudit, zda společnost Agrofert Holding, a.s. či nějaká z propojených společností nepůsobily na stejném relevantním trhu či sousedním trhu," uvádí zpráva.

Další průzkum potvrdil, že vládní krize Babišovi neuškodila. ODS rychle roste, ČSSD padá

sinfin.digital