Dramatická gesta a medvědí služba. Po krizi jsou jen poražení, říká analytik CVVM

Analytik Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) Jan Červenka nás v reakci o prosbu probrat zevrubně dopady koaliční roztržky na podporu jednotlivých aktérů u veřejnosti, upozornil, že zatím nedisponuje daty, ze kterých by bylo možné vyvodit, co se stalo s podporou jednotlivých stran v reakci na politickou krizi. „Data z květnového výzkumu, který probíhal v době krize, budou někdy příští týden, pravděpodobně ve čtvrtek či v pátek,“ řekl hned v úvodu. Proto je podle něj zatím velmi obtížné cokoli určitého vyvozovat. „Budeme se pohybovat na tenkém ledě spekulací,“ vysvětlil. Přesto se o detailní analýzu podělil. Jeho závěry vyznívají nelichotivě především pro Bohuslava Sobotku a sociální demokracii. „Premiéři, kteří ve vztahu k vlastnímu koaličnímu partnerovi začnou náhle vystupovat jako nejradikálnější předáci opozice, nepůsobí příliš přesvědčivě,“ upozorňuje Jan Červenka v exkluzivním rozhovoru pro INFO.CZ.

Jak hodnotíte koaliční krizi? Ptám se především na to, jak může zahýbat s preferencemi jednotlivých koaličních a opozičních stran.

Bohuslav Sobotka prokázal sobě i své politické straně medvědí službu. Lidé obecně většinou nemají moc rádi vypjaté politické konflikty a dramatická gesta, obzvláště, když je krajně obtížné je pochopit a ještě těžší jim uvěřit. To, co Bohuslav Sobotka spustil svojí tiskovou konferencí, na které ohlásil svou demisi, jejíž termín několikrát změnil, aby jí nakonec odvolal a nahradil koaličně nesankcionovaným návrhem na odvolání ministra financí Andreje Babiše, je pro voliče ČSSD, který je ve většině případů s vládou a jejím působením víceméně spokojený, těžko uchopitelné.

Podle čeho tak soudíte?

Je potřeba si uvědomit, že je sociální demokracie s hnutím ANO v koalici už více než tři roky a do voleb zbývá jen pár měsíců. Navíc prakticky vše, co je Andreji Babišovi v posledních týdnech vyčítáno, jsou dlouho známé skutečnosti, které byly ve veřejném povědomí dokonce ještě před vznikem koalice. A připočtěme k tomu všemu ještě navíc fakt, že Sobotku za jeho postup najednou začnou chválit Miroslav Kalousek, Petr Fiala nebo Petr Gazdík: podle mě tady prostě nemůže sociální demokracie získat nic a naopak může dost ztratit.

ČSSD nemá peníze a ve volbách propadne, zachránit ji můžou sňatky homosexuálů

sinfin.digital