Fenomén Bartoš: Kdo je rebel s dredy, který k urnám dostal i nevoliče

Info.cz, raz

Když před pár měsíci hlásal, že Piráti míří do Poslanecké sněmovny, bylo to poprvé v historii strany, kdy to analytici nerozporovali.  Slova o 10 procentech hlasů už ale vnímali jako přehnané sebevědomí, které nemá reálné základy. Ivanu Bartošovi se to ale povedlo. Z okrajové strany se stal jedním z hrdinů voleb, který v následujících čtyřech letech do budoucnosti Česka promluví. 

„Mainstream o nás má zájem, ve volbách se s námi počítá,“ říkal Bartoš reportérovi INFO.CZ na sklonku srpna při kampani v Poděbradech. To, že se jeho strana dostává z okraje politické scény pomalu do jejího centra, si uvědomoval. Už v té době se změnil i jeho osobní život, své běžné práci v IT a databázích se věnoval jen na částečný úvazek. Polohu aktivisty, spíše než politika, se mu ale dařilo držet. Mnohé také oslovil díky své pozici na umělecké scéně: bývalý judista totiž nadále vystupuje jako DJ a hraje na akordeon. „To, že nás lidé zvolili, ukazuje, že takovýto přístup chtějí," řekl Bartoš.

Bartoš se narodil 20. března 1980 v Jablonci nad Nisou. Vystudoval Ústav informačních studií a knihovnictví na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, získal titul PhDr. v oboru informační věda a dále pokračoval ve studiích jako interní doktorand se specializací na databázové modely, databázové systémy a informační služby internetu. Je téměř dva roky ženatý a přiznává, že ho tato zkušenost změnila, pod vlivem své ženy, která je také – jak jinak – členkou Pirátské strany, nahlíží nově třeba sociální nebo genderové otázky. „Já jsem nikdy neměl žádnou psí mlhu v chápání sociálních otázek a nebyl jsem vědomě šovinista,“ řekl v rozhovoru reportérovi INFO.CZ během kampaně.

sinfin.digital