Jak promluví do voleb cizinci v Česku? Čím dál více mladých Vietnamců může volit

Markéta Žižková

Kampaně před podzimní parlamentními volbami a následným prezidentským kláním, které se v příštích měsících naplno rozjedou, se nedotknou jen Čechů, ale i migrantů, kteří v tuzemsku dlouhodobě žijí. Část z nich už získala občanství, a tím pádem i volební právo. Jednou z výrazných cizineckých komunit, která už je v Česku dlouho usazená, jsou Vietnamci. Svou výraznou politickou osobnost zatím nemají. „Kdyby se objevil nějaký odvážlivec, který by zastupoval vietnamskou menšinu, uměl by výborně jak česky, tak vietnamsky, tak by zřejmě nějakou podporu získal. U mladé generace by možná zvýšil i zájem o politiku jako takovou,“ popisuje v rozhovoru pro INFO.CZ Ngô Thu Thảo, která se zapojováním Vietnamců do české politiky zabývala ve svém výzkumu.

Sama sebe popisuje jako „banánové dítě“, tedy osobu s vietnamskými kořeny, která ale vyrůstala v tuzemském prostředí s výchovou české „babičky“. Jak sama přiznává, dlouho tak bojovala – podobně jako mnoho dalších zástupců druhé generace migrantů - s tím, zda je Češka nebo Vietnamka. Dnes už podle svých slov přijímá i to, že je Vietnamka. Do české společnosti se včlenila ještě o něco víc v roce 2014, kdy získala české občanství. A nebyla zdaleka jediná.

Právě v tom roce totiž začal platit zákon, který cizincům usazeným v Česku usnadnil cestu k občanství. Zavedl možnost ponechat si i to původní. Mladí migranti, kteří v tuzemsku strávili většinu svého života, navíc mohli občanství získat jednodušší cestou.

Na Hrad kvůli Zemanovi nechoďte, jděte radši na Vyšehrad, říká internetový potížista Janek Rubeš

sinfin.digital