Koalice s ANO? Nikdy, ujišťují strany. Podívejte se na sliby, které můžou vzít po volbách rychle za své

Markéta Žižková

Do voleb zbývá týden a stále víc nejasností se objevuje ohledně toho, co se bude dít po nich. Přes pokles preferencí se stále zdá být jasným favoritem hnutí ANO Andreje Babiše. Ostatní politické strany se už několik měsíců s různou intenzitou vymezují proti koaliční spolupráci s ANO nebo si pro ni kladou velké podmínky. Další politické subjekty nejsou ve svém názoru zcela jednotné a namísto spolupráce s ANO zužují otázku na spolupráci s Babišem. Následující text bude dobré mít na paměti i po volbách, kdy teoretické úvahy možná vezmou za své a politici se přizpůsobí realitě. Přečtěte si proto, co o ANO říkají teď.

ČSSD

Sociální demokracie má za sebou čtyři roky v koalici s hnutím ANO. Přestože v předvolební kampani volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek proti Babišovi ostře vystupuje, spolupráci s ANO po volbách zcela nevylučuje. Na konci srpna – ještě předtím než sněmovna vydala Babiše k trestnímu stíhání – Zaorálek v rozhovoru pro Týden uvedl, že je ochoten jít s hnutím ANO do vlády. Ovšem má to velký háček: obviněný Babiš by v kabinetu nemohl figurovat. Toto přesvědčení Zaorálek ještě umocnil čtvrtečními tweety, kdy v narážce na Babišův spor o evidenci ve svazcích StB uvedl, že „člověk s takovou minulostí, který je navíc obviněn z podvodu, se nemůže ucházet o vysoké ústavní funkce.“

Záleželo by podle něj na tom, jak by se k trestnímu stíhání postavili další členové ANO. Nápovědou je jednání sněmovny o vydání Babiše k trestnímu stíhání, které ukázalo, že straníci za svým šéfem stojí. A ani sám Babiš nepřemýšlí o tom, že by se po volbách stáhl. Naopak několikrát zopakoval, že má zájem o premiérské křeslo.

Postoj sociální demokracie také může ovlivnit dění uvnitř strany. Pokud ČSSD ve volbách nedosáhne kýženého výsledku, může to přinést důsledky pro volebního lídra Lubomíra Zaorálka. Strana by po volbách měla řešit nové vedení. Prozatím stojí v čele strany ministr vnitra Milan Chovanec a očekává se, že ten výhledově svoji moc v řadách sociálních demokratů nehledě na výsledek posílí.

Zahradil pro INFO.CZ: Koalici s Babišem si nemůžeme dovolit, ODS by to otřáslo

sinfin.digital