„Krutá porážka,“ zhodnotil Kalousek na sněmu volební debakl. Odmítl, že by kvůli němu TOP 09 byla nevolitelná

ČTK

lup

Končící předseda TOP 09 Miroslav Kalousek na sněmu strany odmítl, že by jeho osoba byla příčinou volebního neúspěchu. Řekl také, že nálepku "Antibabiš" dala jeho straně propaganda předsedy hnutí ANO a vítěze voleb Andreje Babiše. Podle něj dokázala i v řadách TOP 09 vyvolávat nálady vyjádřené větou: "Nemluvte o Babišovi, dělejte něco pro lidi." Kalousek v čele strany končí, zítra delegáti zvolí nového předsedu.

Kalousek straníkům poradil, že pokud nechtějí, aby jim jakýkoli budoucí předseda strany prohrál krajské nebo komunální volby, budou muset v regionech pracovat cílevědoměji a koncepčněji. Svoji funkci obhajovat nebude, odmítá ale, že by jeho působení bylo příčinou volebního neúspěchu. Řekl, že výsledek voleb je pro TOP 09 sice krutou porážkou, za kterou nese odpovědnost především předseda strany, není ale likvidační.

Kalousek konkrétně odmítl argument, že by lidé volili TOP 09, kdyby v ní nebyl on. "Tento názor ostře kontrastuje s počtem preferenčních hlasů, které jsem získal v parlamentních volbách já, a počtem preferenčních hlasů, které obdrželi lídři regionů v krajských i parlamentních volbách," uvedl.

TOP 09, která byla v minulosti i vládní stranou, v letošních sněmovních volbách obdržela 5,3 procenta hlasů, těsně tedy překonala pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Sněmovny, a má sedm poslanců.

Zemanovo chlastání je velký hřích, lidi k prezidentovi vzhlíží jako k polobohu, říká Cikrt

sinfin.digital