KSČM u nás v kraji podporují slušní lidé, do vlády bych s ní ale nešla, říká hejtmanka z ANO

Přestože bylo jméno předsedkyně Asociace krajů a hejtmanky Karlovarského kraje Jany Vildumetzové do loňského podzimu širší veřejnosti spíše neznáme, jde o dlouholetou a relativně úspěšnou komunální političku. Byla zastupitelkou i starostkou Horního Slavkova, v krajských volbách poprvé kandidovala hned po ustavení krajů v roce 2000. O hlasy voličů se přitom v průběhu let ucházela na kandidátkách tří různých stran: Strany zelených, ODS a naposledy hnutí ANO. Jak tuto trajektorii zpětně glosuje? Co ji nakonec přivedlo do hnutí Andreje Babiše a s čím se uchází letos o hlasy voličů ve volbách do Poslanecké sněmovny? Nejen o tom jsme s ní mluvili.

Na podzim to bude rok, co jste byla zvolena hejtmankou Karlovarského kraje. Následně jste se stala také předsedkyní Asociace krajů. Jak své dosavadní působení v obou funkcích hodnotíte? Co se vám podařilo prosadit, v čem naopak spatřujete mezery?

Jsem ráda, že se mi podařilo ve spolupráci s tehdejším ministrem financí Andrejem Babišem najít další finanční prostředky na opravy silnic II. a III. tříd. Vím, že se tím dočasně komplikuje situace pro řidiče, ale jsem ráda, že jsou peníze utráceny smysluplně na opravu dlouho zanedbaných komunikací. Zároveň jsem ráda, že se nám podařilo předejít stávce řidičů autobusů, když jim bez jakékoli znalosti problematiky slíbil navýšení platů premiér Sobotka a pak nebyl ochotný peníze skutečně zajistit. Myslím si, že to jsou zatím moje dva největší úspěchy, a doufám, že další budou následovat.

A pokud jde o budoucnost, co chcete ještě prosadit?

Mým hlavním úkolem je urychlení výstavby dálničního spojení mezi Prahou a Karlovými Vary. Je fakt ostudou, že na téhle trase, která je dlouhá přibližně 120 km, stále chybí dálniční spojení. Je to i jeden z důvodů, proč jsem podpořila ministra dopravy pana Ťoka, aby kandidoval právě u nás. Právě on s tím může něco udělat.

O vítězi voleb rozhodnou soudci, stát možná Babišovi svatbu započítá do kampaně, říká Pečinka

sinfin.digital