Levice doplatila na image kaviárových socialistů, kteří nic nevědí o problémech svých voličů

Tak jako mají letošní volby jasného vítěze, mají také jasného poraženého. Je to především ČSSD, která utrpěla debakl. Prakticky totéž lze říct na adresu KSČM. Poražena odešla levice jako celek, obzvlášť pokud ke konzervativní levici připočteme tristní výsledek Strany zelených, která učinila pod vedením Matěje Stropnického obrat doleva. O Zelených ale jindy. Kde hledat příčiny sesuvu parlamentní levice a kudy z toho ven? Nejen o tom jsme hovořili s několika politickými experty.

ČSSD a KSČM v součtu obdržely okolo patnácti procent hlasů. Je to vůbec nejhorší výsledek od voleb v roce 1992. ČSSD navíc skončila za KSČM a celkově až šestá. Oproti volbám v roce 2013 ztratila dvě třetiny voličů a to už ani tehdy nebyly její výsledky nijak oslnivé. Trend je dlouhodobý a evidentní: od voleb 2006, tedy za jedenáct let, sociální demokraté přišli o 1 360 000 voličů. Tehdy je volilo 32,32 procent voličů, letos jen 7,27 procent. Na hlavu odešla ČSSD poražená ve všech krajích: ani v jednom se nedostala aspoň na druhé, natož první místo, třetí skončila pouze v Moravskoslezském kraji.

Hluboká krize je neoddiskutovatelná. Je vlastně s podivem, že ještě v sobotu večer nedalo kompletní vedení sociální demokracie své funkce k dispozici a neohlásilo odchod do opozice. Lavírování je tou nejhorší reakcí na podobně jasný vzkaz voličů. Je také s podivem, že sociální demokraté ihned neodmítli pokračování koalice s hnutím ANO a lidovci. Pokud totiž neuspěli ve vládě s Andrejem Babišem z pozice nejsilnější strany, je jen těžko představitelné, že by se to mohlo za stávajícího rozložení sil změnit. Pokračování koalice na původním půdorysu by totiž bylo výhodné pouze pro Andreje Babiše. Sociální demokraté, ale nejspíš také lidovci, by nezískali nic.

Jednejte s Babišem! Nabídka bude velkorysá, premiérem může být Fiala, říká Pečinka

sinfin.digital