„Lidovci koalici se STAN odsouhlasí, ani Čunek s tím nezamíchá,“ věří před sjezdem Jurečka

Markéta Žižková

Hlavní úkol víkendového sjezdu lidovců je jasný: potvrdit koalici s hnutím Starostů a nezávislých do podzimních parlamentních voleb. Strany už v minulých dnech představily společné logo. Spolupráce se tak může zdát jako daná věc. Od některých lidovců z regionů se ale ozývá kritika. Nejistotu vzbuzuje například potřeba pokořit desetiprocentní hranici, kterou musí koalice překonat pro vstup do sněmovny. Podle posledního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění by se jí to podařilo. Ale velmi těsně. Lidovcům připisuje podporu 8,5 procenta, STAN dvě procenta. Podle prvního místopředsedy lidovců Mariana Jurečky se ale sjezd proti spolupráci nepostaví. „Nepředpokládám, že by sjezd spolupráci nepotvrdil,“ říká Jurečka v předvečer sjezdu pro INFO.CZ. Situací by podle něj neměl zamíchat ani senátor a hlasitý kritik současného vedení Jiří Čunek. „On kritizoval otázku jednání a komunikace v diskusích, které probíhaly v lednu a únoru. Musím říct, že na některých jeho argumentech bylo něco pravdy,“ tvrdí Jurečka.

Před lidovci je víkendový sjezd a dva hlavní body k projednání se zdají jasné: volba vedení a potvrzení spolupráce se Starosty a nezávislými. Vidíte ještě nějaké další důležité téma?

To, co jste říkala, je důležité. Ale rozhodně bych doporučoval sledovat i závěrečná ustanovení sjezdu, která mohou být důležitá z hlediska budoucích programových priorit. Mohou se případně ocitnout i v prioritách budoucí vlády, pokud KDU-ČSL a Starostové a nezávislí budou její součástí.

Do voleb chcete jít v koalici s hnutím STAN, což znamená překonání desetiprocentní hranice pro vstup do Sněmovny. Před několika dny už jste dokonce představili společné logo. Podle vás tak vůbec neexistuje možnost, že by se vaši spolustraníci vyslovili proti?

Nikdy nebudu používat slovo stoprocentně. Ale nepředpokládám, že by sjezd spolupráci nepotvrdil.

Nemůže rozhodování narušit ani senátor Jiří Čunek, který kritizoval způsob, jakým byla spolupráce dojednávána?

Abych to upřesnil: Jiří Čunek nikdy nevystupoval proti této spolupráci, proti koalici. On kritizoval způsob jednání a komunikace v diskusích, které probíhaly v lednu a únoru. Musím říct, že na některých jeho argumentech bylo něco pravdy. Mohli jsme to ještě lépe komunikovat, ale toho času nebylo tolik.

sinfin.digital