„My nejsme ohrožení demokracie,“ reaguje na výsledky voleb vysmátý Babiš. Chce vládu jako tým

Radka Zítková

S úsměvem a viditelnou úlevou komentoval výsledky voleb předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Říká, že je připravený sestavovat vládu. Předsedům stran, které se dostaly do Poslanecké sněmovny, poslal SMS zprávu a pogratuloval jim k výsledkům. Vzkázal jim, že je připravený s nimi jednat o složení sněmovny a funkcích. O vládních vyjednáváních zatím nemluví. Doufá ale, že ho prezident Miloš Zeman pověří sestavením vlády. Chce, aby nový kabinet vznikl co nejrychleji.

„Jsem rád, že jste neuvěřili dezinformační kampani, která proti nám byla vedena,“ řekl na úvod své tiskové konference Babiš. Voličům poděkoval, že jeho hnutí dali šanci sestavit vládu. „Uděláme maximum pro to, abychom měli vládu, která bude fungovat jako tým. Chci sestavit vládu, která je tým, která chodí za lidmi a realizuje věci, které jsou k jejich prospěchu.

Výsledek 29,6 procent prý Babiše překvapil, vítězství ve všech krajích pak označil za neuvěřitelné.

Ostře se vyjádřil proti lživé kampani, které proti hnutí ANO podle něj v posledních měsících vedly jak ostatní politické strany, tak média. „Nechápu, proč z nás někdo dělá ohrožení demokracie, my nejsme ohrožení demokracie. Chceme tu nastolit řád, takový jako mají v Německu, v Bundestagu. Já si nemyslím, že v Německu není demokracie.“

sinfin.digital