Nejbizarnější volební programy: Změníme sněmovnu, odejdeme tiše z EU, budeme Estonsko

Markéta Žižková

Předvolební kampaň je během letních měsíců v útlumu. Politici argumentují tím, že nechtějí voliče, kteří mají v období dovolených jiné starosti, otravovat agitací. Většina stran už ale zveřejnila své programy. Tento týden čerstvě rozvedení Starostové a nezávislí a lidovci. S odezvou se ale setkávají velmi vlažnou. „Když oni nám voliči ten program nečtou,“ postěžoval si už na začátku června současný volební lídr sociální demokracie Lubomír Zaorálek. A má pravdu. S programy se doposud – sedmdesát dva dní před volbami – neseznámila ani řada politologů nebo ekonomů, které redakce INFO.CZ oslovila. O to náročnější jsou až padesátistránkové dokumenty pro voliče. Jaké návrhy v nich politici představují? Co chtějí změnit? A jaké nápady vzbuzují největší vášně? INFO.CZ přináší vhled do programů a výběr zajímavostí.

„Dívám se na programy stran trochu skrz prsty, zejména na vůli a schopnost stran je realizovat. Ale díky bohu, že zde ještě aspoň nějaké strany programy tvoří – pak už by politika byla úplně zbavená své podstaty,“ říká na úvod politolog Lukáš Jelínek. Problémem není jen to, že si politici vysní nesplnitelné cíle, ale že se pro naplnění těch nejradikálnějších nepovede najít většinu v Poslanecké sněmovně ani ve vládě. „Strany nejprve hodně naslibují a pak se vymluví na poměrný volební systém, který dává vzniknout koaličním vládám, v nichž pěkné závazky blednou. Dalším zlozvykem jsou polopravdy. Strany něco slíbí, ale nedodají, co to bude občany stát,“ zmiňuje Jelínek další slabiny.

Méně poslanců, volby jinak

Nejvíce kontroverzní návrhy lze rozdělit do několika k oblastí. Ta první se týká změn volebního systému. „K nejabsurdnějším slibům, přáním a snům jednoznačně patří rozsáhlé změny volebního systému, ke kterým se řadí omezení počtu poslanců nebo zrušení Senátu. S touto vizí Andreje Babiše programově a ještě radikálněji souzní Tomio Okamura,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ nezávislý konzultant pro politický marketing Martin Joachymstál.

Na muslimy útočí organizované skupiny, na internetu si dávají povely, říká šéf HateFree Culture

sinfin.digital