Nejsem Feri, ten je vtipnější, říká Hejduk z ČSSD. Fanoušků má ale víc než Zaorálek a Sobotka

Markéta Žižková

Je mladý a na Facebooku má ze všech sociálních demokratů nejvíc fanoušků. Například volebního lídra strany Lubomíra Zaorálka sleduje sedm tisíc lidí, jeho víc než 17 tisíc. Je to takový Dominik Feri ČSSD? Radim Hejduk, který za stranu kandiduje v podzimních volbách v Praze, se tomuto přirovnání trochu brání. „Musím upřímně říct, že on je na internetu vtipnější než já. Cílí někam úplně jinam než já,“ popisuje Hejduk v rozhovoru pro INFO.CZ. Mezi Hejdukovy fanoušky patří především ženy, které pečují o někoho blízkého. Vyplývá to už z jeho tematického zaměření. Proč má levice včetně ČSSD na sociálních sítích rezervy? Čtěte rozhovor.

Ze sociálních demokratů máte na Facebooku nejvíce fanoušků. Sleduje vás víc než 17 tisíc lidí. Váš volební lídr jich má sedm tisíc. Jak si to vysvětlujete?

Mám velkou výhodou, že jsem neokoukaný obličej. V politice jsem nově, respektive ne z vnitrostranického pohledu, ale v tom smyslu, že jsem poprvé na kandidátce na relevantním místě. Pak je to také styl komunikace, který jsem zvolil. A tématika. Ta je úplně nejdůležitější. Vybral jsem si téma, které neakcentuje žádná politická strana. A to jsou dobré mezilidské vztahy, hlavně mezi generacemi. K tomu jsem našel pár zajímavých a inovativních programových bodů, které nestojí moc peněz, takže je uvěřitelné, že je lze realizovat. Jako poslanec bych je mohl ovlivnit. Například tématika mezigeneračních center je dost silná a našla si své publikum, které se u mě začalo koncentrovat. V tom spočívá má „výhra“: zaměřil jsem se na konkrétní věc, která je srozumitelná a věřím, že i prosaditelná. Nejsou to obecná hesla.

Jak dlouho se věnujete svému profilu?

Stránku jsem založil před minulými komunálními volbami. Tehdy jsem figuroval na předposledním místě na kandidátce do magistrátu. Nevnímal jsem tenkrát FB stránku jako něco zásadního. V komunálních volbách ani v podstatě nelze někoho vykroužkovat nahoru. Vyzkoušel jsem to ale a počet lidí, co se zajímají o mou stránku, rostl a roste až do dneška.

sinfin.digital