Nepřipravený Babiš: Možné ministry tahá jako kouzelník z klobouku. Komentář Jiřího Štefka

Jiří Štefek

Drtivý vítěz sněmovních voleb Andrej Babiš čelí komplikacím. V úterý jej v Lánech prezident Miloš Zeman pověřil jednáním o sestavení nové vlády a šéf ANO se pustil do práce. Jeho snaha však čelí dvěma podstatným překážkám. Vznikající kabinet nemá ani při nejmenším dojednanou většinovou podporu či toleranci v Poslanecké sněmovně. Zároveň Andrej Babiš má problém s obsazením některých ministerstev, protože mu přibývají odmítnutí od oslovených osobností. Ze všeho tak trošku ční dojem, že na svoji současnou úlohu není zcela připraven.

Pro úplnost dodejme, že Babišem nabídnutá ministerská křesla už krátce po sobě odmítli rektoři Ivo Medek a Mikuláš Bek či podnikatel Karel Havlíček. A jen z kávové sedliny můžeme věštit, zda se tento jmenný seznam ještě více nerozroste.

Nicméně na úvod budiž řečeno a pro jistotu třikrát podtrženo, že Andrej Babiš a jeho hnutí ANO jsou jasnými vítězi voleb. Tudíž je zcela logické a správné, že to je právě Babiš, kdo jako první dostal možnost sestavit vládu. Jedním dechem je však potřeba dodat, že hnutí ANO získalo 30 procent hlasů a 78 poslanců. A to není většina. Toto je opravdu fakt, na kterém nelze nic změnit, ale přesto jej někteří lidé stále nechtějí pochopit.

Babišův exporadce: Skandál! Úředníci MF můžou do živých spisů, gestapo už není nadsázka

sinfin.digital