Novopečený poslanec Kupka vstřebává překvapení, Bendl si po přepočtení „kroužků“ hledá práci

ČTK

luš

Nový poslanec Martin Kupka, který se do Sněmovny dostal po přepočtu preferenčních hlasů, chce vykonávat mandát co nejlépe. Mrzí ho, že se změní situace pro Petra Bendla, kterého má v dolní komoře nahradit. Zároveň chce vyvolat diskusi o zavedení kontrolních mechanismů, které by podobné chyby při sčítání preferenčních hlasů do budoucna vyloučily.

Špatný přepočet vznikl podle Nejvyššího správního soudu (NSS) kvůli tomu, že Kupkovo jméno bylo na druhé straně volebního lístku na 31. pozici a některé komise jeho kroužky nezapočítaly. „Výsledek přepočtu je pro mě překvapením a současně závazkem, protože jako demokrat beru samozřejmě volby velmi vážně,“ uvedl Kupka. Někdejší hejtman a ministr Bendl výsledek přezkumu, který ho připravil o poslanecký mandát, respektuje. „Samozřejmě není to příjemné, ale takový je život a doufám, že to spočítali spravedlivě,“ řekl ČTK.

Kupka před volbami zdůrazňoval, že kandiduje z nevolitelné pozice a jeho cílem je pomoci kandidátce ODS. „Viděl jsem svoji roli opravdu jinde,“ připomněl. Se zvolením prý nepočítal, nedělal preferenční kampaň ani nebyl na billboardech. Zvládat zároveň práci poslance, náměstka pro středočeské zdravotnictví a neuvolněného starosty Líbeznic ani nepovažoval za možné. Po změně ve vedení kraje a odvolání z funkce v krajské radě ale pro něj bylo rozhodování, zda přijmout mandát, jednodušší.

Rozhodnutí soudu má pro Kupku nicméně nepříjemný osobní rozměr - měsíc po oznámení výsledku voleb se změní situace pro Bendla, pro nějž kdysi na krajském úřadě pracoval jako mluvčí. „Petrovi Bendlovi jsem se snažil vždycky pomáhat, tohle je ale rozhodnutí voličů, pro mě je to nepříjemná stránka věci,“ řekl. Bendl uvedl, že se nyní bude muset poohlédnout po zaměstnání. „Práci nemám, nejsem člověk, který by byl pořád jednou nohou někde jinde,“ dodal.

sinfin.digital