Odchod do opozice může být pohřeb ČSSD, tvrdí Hašek. Do vedení strany prý nechce

ČTK

raz

Bývalý místopředseda ČSSD, bývalý poslanec a exhejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek nebude kandidovat do vedení ČSSD. Řekl to dnes ČTK. Hašek odešel z vedení strany před čtyřmi lety a letos na kandidátce chyběl. ČSSD v říjnových sněmovních volbách propadla a skončila až šestá, teď zvažuje odchod do opozice. Hašek ale varuje, že odchod do opozice může stranu také pohřbít. Podotkl, že ČSSD nebude nejsilnější opoziční stranou, jak bývala zvyklá, a je otázka, zda bude umět získat pozornost. Zdůrazňuje ale, že tím nenabádá k účasti ve vládě.

Hašek je krajským zastupitelem, žádnou politickou funkci ale nemá. Pracuje jako advokátní koncipient v Advokátní kanceláři Jansta, Kostka. „O kandidatuře na sjezdu neuvažuju. Hodlám se věnovat rodině a profesi, kde mám pracovní závazky," zdůraznil Hašek. Po volbách se totiž začalo spekulovat, zda se nebude chtít vrátit do vedení strany. Mimořádný sjezd má být v první půli příštího roku, současné vedení na něm nejspíš dá funkce k dispozici a bude se volit vedení nové.

Podle Haška by mělo povolební emotivní uvažování ve straně vystřídat racionální a pragmatické myšlení. „Zatím se 90 procent kloní k odchodu do opozice. Byl jsem poslancem, když jsme byli v opozici, ale dnes je to jiná opoziční role, než jakou známe. Tehdy jsme byli nejsilnější opoziční stranou. Nyní jsme ve volbách skončili šestí a máme jen 15 poslanců. Je otázkou, zda si tam dokážeme získat pozornost," uvedl Hašek.

Kdo má Zemana opravdu, nesobecky rád, neměl by ho volit, říká Jan Farský

sinfin.digital