ODS s Babišem do vlády nepůjde. Zničilo by nás to, říká Pavel Blažek

Podle exministra spravedlnosti a bývalého místopředsedy ODS Pavla Blažka je prakticky vyloučené, že by ODS po volbách otočila a vstoupila do společné koalice s hnutím ANO Andreje Babiše. Na adresu favorita voleb v rozhovoru pro INFO.CZ říká, že voličům nenabízí žádnou změnu. Až na to, že chce obsadit svými vlastními lidmi z Agrofertu rozličné státní pozice, a uplatňovat v nich skrze ně svůj vliv. „Babiš chce pouze koncentrovat moc do svých rukou, chce mít pod kontrolou veškeré rozhodování. A pokud se mu to podaří, bude to katastrofa,“ nepochybuje Blažek.

Jaké je základní téma letošních voleb? O čem se v nich podle vás rozhoduje?

Byť to politici říkají před každými volbami, tentokrát je to pravda: letošní volby rozhodnou o dalším směřování České republiky, rozhodnou o jejím charakteru. Buď bude mít naše politika dosavadní charakter, tedy republika, kterou bych nazval liberální, anebo se může posunout směrem k nějakému systému, který bude více autokratický. A to by nebylo dobře. Zvlášť za situace, když ti, kteří to chtějí tímto směrem posunovat, ani sami nevědí, co přesně budou dělat. Na mysli mám samozřejmě tzv. nesystémové strany: hnutí ANO, SPD a komunisty. Tyto strany sice nevědí, co by dělaly, určitě by tady ale nezanechaly pořádky, které zde jsou nyní.

A co by dělaly tyto strany podle vás?

Bedlivě jsem četl knihu pana Babiše, přečetl jsem si také program hnutí ANO, a musím říct, že jsem na ty základní otázky odpověď nenašel. On sice říká, že je tady všechno špatně, ale nenabízí vůbec nic, možná kromě toho, že sníží počet poslanců nebo senátorů. To jsou ale nepodstatné věci. Kromě toho, že by chtěl svými vlastními lidmi z Agrofertu obsadit všechny možné státní pozice, orgány státu a státní firmy, Babiš nenabízí vůbec nic. Babiš chce pouze koncentrovat moc do svých rukou, chce mít pod kontrolou veškeré rozhodování. A pokud se mu to podaří, bude to katastrofa.

Babiš: Uhlová je lhářka, v mých drůbežárnách jsou nadstandardní podmínky. Je to socanská kampaň

sinfin.digital