Odvážné sny o sněmovně se rozplynuly. 4 strany, které ve volbách propadly

ČTK

lup

Výsledky sněmovních voleb dělají těžkou hlavu nejedné straně. Pozornost se upíná v první řadě na sociální demokraty a komunisty, kteří dopadli neslavně. Je tu ale i celá řada neparlamentních stran, které před volbami nešetřily optimismem a velkolepými plány. Tady jsou čtyři, které ve volbách propadly.

Zelení

Zelení se opět nedostali do Sněmovny. Jejich zisk se pohybuje pod hranicí 1,5 procenta, takže v takovém případě nebudou mít ani nárok na příspěvek od státu.

Předseda Zelených Matěj Stropnický ještě v pátek vyjadřoval přesvědčení, že se jeho strana přehoupne přes pět procent a do Sněmovny se dostane. Naposledy se to Zeleným podařilo pod vedením Martina Bursíka v roce 2006.

Dnes byl Stropnický první pomyslnou obětí voleb: uznal, že výsledek strany je neúspěch a rezignoval. „Výsledky nejsou dobré, co k tomu říct,“ uvedl. Ve Straně zelených chce pracovat i nadále jako normální člen.

Svobodní

Volební zisk Svobodných se těsně před sečtením všech hlasů pohyboval nad 1,5 procenta, takže tato strana by měla nárok na příspěvek za odevzdané hlasy. Strana, která získá alespoň 1,5 procenta hlasů, dostane za každý hlas jednorázově 100 korun. Přesto se pro Svobodné nic nemění: zůstávají i po volbách na okraji tuzemské politiky a nemají na ni reálný vliv.

Realisté

Před volbami poutali na megalomanská očekávání a mluvili o 20 % hlasů. Pak se na ně pozornost upínala kvůli vyhrocené protiimigrační rétorice a například slibu „pušek do ruky“ pro každého tátu. Volební zisk nového uskupení je ovšem propadák, strana kolem Petra Robejška má kolem 0,7 procenta.

sinfin.digital