Okamura jako černý kůň voleb. Je rozhněvaný muž opravdu rebel?

Markéta Žižková

Podle průzkumů a titulních stran novin to vypadá, že Tomio Okamura obsadil pozici černého koně sněmovních voleb. Podle aktuálních čísel podpora strany pomalu roste. Předseda strany Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura se navíc umisťuje mezi politiky, kterým lidé nejvíce věří. A dokonce by si ho voliči prý dokázali představit i jako premiéra. Vypadá to, že politikovi neuškodilo ani rozhádání s původní stranou nebo několikaleté působení v Poslanecké sněmovně. Více než zpráva o Okamurových úspěších to ale může být popis bezradnosti ostatních politiků i voličů.

Volební model Centra pro výzkum veřejného mínění za září připisuje SPD páté místo se 7,3 procenty. Aktuální model agentury STEM pro televizi NOVA, který pracuje s jinou metodologií, straně přisuzuje dokonce 8,2 procent. Výrazný je také počet lidí, kteří Okamuru označují za důvěryhodného politika. Podle průzkumu CVVM mu věří 39 procent dotazovaných. Umístil se tak na druhém místě žebříčku, hned za ministrem obrany Martinem Stropnickým (ANO). Je ale nutno dodat, že na druhou stranu skoro polovina občanů Okamurovi, který rád mezi „spřátelenými" evropskými politiky jmenuje krajně pravicovou Marine Le Penovou nebo Geerta Wilderse, nedůvěřuje.

„Myslím, že jeho růstu přidává i to, že není ve vládě. Neměl žádnou vládní zodpovědnost. Teprve ve chvíli, kdy si sednete do vlády a začnete ukazovat, zda se zemí umíte reálně něco pozitivního udělat, tak teprve pak se popularita začne prověřovat. A může jít relativně rychle dolů,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ politolog z Metropolitiní univerzity Praha Jan Bureš.

Tohle jsou největší bizáry voleb. Jenže se jim nejde jen smát. Glosa M. Žižkové

sinfin.digital