Parlamentní volby 2017: Termín voleb a volební proces, volební lístky i systém a pravidla kroužkování

red

Kdy budou volby do poslanecké sněmovny, jak se volí v České republice - volební systém, volební lístky i kroužkování kandidátů. Všechny hlavní informace o volebním procesu pro vás máme přehledně.

Kdy budou volby

Volby se konají podle zákona nejdéle 30 dní před koncem volebního období. Volby pro rok 2017 vyhlásil prezident Miloš Zeman na nejzazší možný termín – pátek a sobotu 20. – 21. října.

Výsledky voleb 2017

Výsledky voleb bývají jasné již druhý volební den večer. Výsledky voleb 2017 online je možné sledovat zde (po rozkliknutí najdete i rozpad na jednotlivá místa v ČR nebo podle stran).

Jak se volí v České republice do parlamentu

Každý občan od hranice 18 let, smí volit. Pro volby jsou stanovené volební místnosti, kde je volič registrovaný dle trvalého bydliště. Volební místnost nabízí vždy náhradní volební lístky, zástěnu, za kterou se vybraný lístek vloží do určené obálky a volební urnu, do které se tato obálka vhazuje.

Z vážných důvodů lze pro volbu nastavit specifické podmínky více na míru. To platí například u vážných zdravotních důvodů. Stejně tak se mimo volební místnost volí v domovech pro seniory či nemocnicích.

sinfin.digital