Piráti se učí v Lánech. Šlapat brázdu s Babišem. Komentář Zdeňka Šarapatky

Zdeněk Šarapatka

Sotva osiřely volební urny, už se v zemi dějí věci. V jeden den tu hlásí návrat hned dva pamětníci mordu u Kočků, do ČSSD expremiér Paroubek a na svobodu Ďuričko. Spolu s kouzlem nechtěného  z toho čiší symbolika, stranu v krvi má oživit odpadlík! I kulka padla, sedm procent od voličů jako rána z milosti. Přicházejí nové časy, turbulence charakterů je tu teď za bonton. A mistři mravní mizérie si k tomu našli rovnou alibi: kdo netleskal nad metály pro hradní klaku, prý jen zeleně závidí. Přímo rentgen ubohosti, než se přiznat k servilitě, radši kopat do druhých.  

Hlad po poctách tu hyzdí frustrované, od režiséra taškařic po práskače z totality, kteří bájí o husitech nebo točí samé seno. A k němu ještě jahody. Otáčí ale už i literáti. Útoky na Zemana jsou prý špína a eklhaft, (sic!) týráme starého a nemocného člověka, zuří v INFO.CZ další z nich, spisovatel Zábranský. A strašíme moc Ruskem a fašismem, tvrdí k tomu jako z rauše. Navrch radí republice: Zapomenout na Havla!  Že Zeman žije na urážkách a pohrdá tu každým, kdo nedosáhne na úspěch, je asi výplod fantazie. Stejně jako ruský vazal na Pražském hradě a český nácek z Japonska. Jeden žasne nad tou naivitou, hlava státu slouží cizí zemi a mistr to nevidí!

Přepřahá se ale už i u Pirátů. Kdo jsem já, abych kritizoval prezidenta, ptá se jejich lídr Bartoš v České televizi. A hned pár dní na to mu u Pavla Štrunce v INFO.CZ vadí Zemanovy levitace na hraně Ústavy. Vyznat se v tom skoro nejde, jak v příručce alibismu, chvíli čehý a pak zas hot. Novodobý politik! I slavit na Hrad přišel Ivan Bartoš bez skrupulí, udílení vyznamenání není spjato s osobou prezidenta, ale s funkcí prezidenta, prohlašuje mýrnyx týrnyx v rozhovoru. O fízlech na piedestalu Vladislavského sálu samozřejmě ani muk; metál přece není od Zemana, ale od prezidenta! A před funkcí se Bartoš sklání, ať ji nosí bůhvíkdo. Hlavní Pirát se tu učí rychle, v hradní politice už bruslí jako doma a navrch dělá dobře Zemanovi i Babišovi, všude má teď plnou pusu nepřítele Kalouska. Ten podle něj „rozjel nějakou hru“, když vyzval parlamentní partaje ke společnému blokování volby předsedy sněmovny. Neustanovit vedení sněmovny by totiž znemožnilo Babišovi zrodit s požehnáním Zemana menšinový kabinet ANO, který by zemi vládl i bez důvěry poslanců třeba celé roky. Jak asi, když tu oba chtějí revidovat Ústavu a došlápnout si na demokracii likvidací senátu a ořezáním sněmovny, je už předem jasné. Zvůle je tu slabé slovo, státní převrat sedí víc. „Kalouskova mediální vějička“, má ale jasno sám šéfpirát. Naivita? Ale kdepak, důvod je hned po ruce. „To nikdo nemůže žádným způsobem ovlivnit, ta vláda nebude mít důvěru a bude vládnout. Jediným řešením jsou předčasné volby, na to je potřeba sto dvacet hlasů a ty nikdo reálně nechce,“ říká Bartoš. Pokud má někdo (Kalousek) destruktivní a obstrukční tendence a ještě se vymezuje proti panu Babišovi, vede to k tomu, že by to skončilo předčasnými volbami a ty si nikdo nepřeje, tvrdí Bartoš svoji politickou muziku. A jsme doma, poslanecké lavice jako kyprá existence jsou tu zjevně nade vše.

3756639:article:true:true:true

sinfin.digital